Časť peňazí z vládnej rezervy vo výške 212.000 eur má už mesto na účte

05.10.2009 Stropkov

Mesto Stropkov začalo pripravovať projektovú dokumentáciu a proces verejného obstarávania na dodávateľa stavebných prác k trom investičným akciám, na ktoré vyčlenila vláda SR zo svojej rezervy vyše 264.000 eur (7,95 milióna Sk).
Ako dnes informoval TASR hovorca radnice Imrich Makó, časť týchto prostriedkov vo výške viac ako 212.000 eur (6,39 milióna Sk), ktoré schválila vláda na augustovom výjazdovom zasadnutí vo Svidníku na rekonštrukciu kaštieľa a kultúrneho strediska, má už stropkovská samospráva na svojom účte.
Podľa primátora Stropkova Petra Obrimčáka je kaštieľ dominantou centrálnej mestskej zóny a preto je potrebné v rámci revitalizácie námestia SNP dokončiť jeho rekonštrukciu. V súčasnosti využívajú priestory v suteréne, na prízemí a na prvom poschodí budovy, kde je multifunčkná sála určená na reprezentačné aktivity mesta, zasadnutia zastupiteľstva a konferencie. Poslednou nedokončenou časťou zostáva podkrovie a práve na jeho úpravu získalo mesto Stropkov z rezervy vlády dotáciu 112.000 eur (3,37 milióna Sk).
V upravených priestoroch bude zriadené múzeum a galéria, na čo som veľmi hrdý, pretože Stropkov doteraz nikdy nemal vlastné zariadenie, ktoré by komplexne mapovalo jeho bohatú históriu, “ zdôraznil Obrimčák.
Ďalšou z investičných priorít radnice je obnova kultúrneho strediska. Z vládnej rezervy dostali na tieto účely 100.000 eur (3,01 milióna Sk) a chcú ich využiť na výmenu sedačiek a prestavbu sociálnych zariadení. So samotnými prácami plánujú začať v decembri tohto roka. Objekt si však vyžaduje komplexnú rekonštrukciu vrátane zateplenia fasády, výmeny okien, úprav interiéru a nákupu zvukovej a svetelnej techniky. Nenávratné finančné zdroje na tento zámer chce radnica získať z grantového programu INTERREG II. v rámci cezhraničnej spolupráce s poľským partnerom Gminou Korczyna.
Významnou investíciou stropkovskej samosprávy, ktorú chcú rozbehnúť začiatkom budúceho roka, bude rekonštrukcia športovej haly pri ZŠ Mlynská. Na tento účel schválilo ministerstvo školstva pre mesto Stropkov 180.000 eur (5,42 milióna Sk), časť nákladov vo výške 52.000 eur (1,57 milióna Sk) má pokryť aj schválená dotácia z rezervy vlády. Podľa Obrimčáka je športová hala v zlom technickom stave, vyžaduje si zateplenie múrov, výmenu okien a prestavbu sociálnych zariadení. Mesto chce halu využívať predovšetkým na športové aktivity žiakov základn
 

Vyberte región